Múzeum Andyho Warhola má mať do troch mesiacov novú strechu

20.07.2009 Medzilaborce

Múzeum moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach bude mať novú strechu.
Ako informovala TASR hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Veronika Fitzeková, v týchto dňoch sa dokončujú posledné technické náležitosti a následne na to sa začne s prácami na generálnej rekonštrukcii objektu.
Rozpočet na opravu strechy predstavuje takmer 269.000 eur (8,1 milióna Sk), pričom prostriedky na tento účel vyčlenil zriaďovateľ múzea Prešovský samosprávny kraj. Podľa vyjadrenia riaditeľky múzea Valérie Maďarovej, zatekanie strechy spôsobuje problémy v podstate od zriadenia inštitúcie v týchto priestoroch a napriek niekoľkým opravám sa ich dodnes nepodarilo definitívne odstrániť.
\"S prácami sa má začať už v priebehu tohto týždňa a budú prebiehať za plnej prevádzky múzea. Ak sa nevyskytnú nejaké nepredvídané okolnosti, návštevníkom budú počas letnej sezóny k dispozícii všetky expozície, \" konštatovala Maďarová.
Projekt počíta so zachovaním existujúceho vzhľadu objektu, pričom budú osadené nové tepelno-izolačné vrstvy. Náklady na projektovú dokumentáciu v objeme 33.194 eur (jeden milión Sk) si rozdelili obaja vlastníci budovy - PSK a mesto Medzilaborce. Nakoľko samotnú rekonštrukciu financuje len samosprávny kraj, bude podľa Fitzekovej potrebné vysporiadať vlastnícke vzťahy s druhým spolumajiteľom budovy.
Múzeum moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach vzniklo 1. septembra 1991. Vo výstavných priestoroch sa nachádza expozícia diel tohto popredného predstaviteľa pop-artu, ale návštevníci tu nájdu aj predmety a listinný materiál, ktoré dokumentujú jeho pôvod so zreteľom na slovenské korene a príslušnosť k rusínskej národnosti. Okrem výstavných aktivít dominuje v múzeu prezentačná, vzdelávacia, poradenská, vedecko-výskumná činnosť v oblasti súčasného výtvarného umenia a muzeoedukológie.
 

Vyberte región